Nedan kommer det fem tips på hur man kan bygga upp sin måltid om man är ute efter att få en så mättande måltid som möjligt. Vid tex en viktnedgång så kan hunger och mättnadskänslor spela en stor roll.

Proteinrikt: Proteinrika livsmedel har en fantastisk förmåga att mätta och göra så att man står sig längre på just den måltiden. Bra livsmedel som innehåller protein är fisk, skaldjur, fågel, kött, ägg, kvarg, keso, magra ostar, sojabönor, linser samt andra baljväxter.

Fiberrikt: Är likt proteinrika livsmedel väldigt bra på att ge mättnad. Och beroende på vilka fibrer du äter kan du också ge både mer volym och mättnad via viktiga hormoner. Bra livsmedel som är fiberrika är bönor, baljväxter, använd gärna frukt och bär till tex frukostar och mellanmål. Frön så som psyllium och chiafrön är också bra val att lägga till på tex morgongröten eller yoghurten.

Vattenrikt: Om man använder sig av livsmedel som har mycket vatten insprängt i sig så bidrar det till mer volym och späder ut energin i maten samtidigt som det mättar. Livsmedel som är vattenrika är grönsaker, bär, frukt, kött, fågel och tex havregrynsgröt då vattnet är bundet till havregrynets fibrer.

Volym och vikt: Denna punkten går ihop med de ovan nämnda punkterna. Det kanske låter enkelt men en viktig del till att din kropp ska uppleva mättnad är att magen blir fylld och uttänjd. Därför är val av livsmedel som ökar volymen med hjälp av de ovan nämnda punkterna som hjälper till att öka mättnaden.

Oprocessat: Låt så mycket av din mat som möjligt vara så oprocessat som möjligt. Enkelt uttryckt; ät äpplet istället för äppeljuicen, Majskornet istället för majsmjölet, nöten istället för nötsmöret. Prioritera intakta livsmedel istället för livsmedel som är sammansatta av mjöl, fett, chark och sockerprodukter.